Alta Fulla   |   Tots els llibres en català   |   Llibres en castellà   |   Distribució   |   Fer una comanda   |   Correu


Ramona Violant

La rondalla i la llegenda

A partir d'una reflexió profunda i actualitzada sobre la tradició oral i els gèneres de la narrativa folklòrica, l'autora s'ocupa sistemàticament de les rondalles i les llegendes. La presentació crítica dels Rondallaris i Llegendaris catalans dóna pas a l'establiment de tipologies.

Ramona Violant Ribera, doctora en Filologia Romànica, exercí durant una vintena d'anys (1956-1976) la docència universitària en diverses matèries de literatura. Des del seu estudi de doctorat sobre El matrimoni entre una fada i un home en el folklore de la zona pirenaica (1959), s'interessa per la literatura de tradició oral i per la mitologia. L'any 1976 renuncia al seu càrrec universitari i es dedica de ple a l'estudi del folklore i de l'antropologia. El 1982 publica Les llegendes catalanes. El treball que avui oferim és una introducció a la rondallística i a la llegendística, així com als principals rondallaris i llegendaris catalans. Insisteix en la diferenciació entre rondalla i llegenda, fixa una tipologia bàsica i estudia amb deteniment els temes, les estructures i les tècniques que configuren aquests dos gèneres de la narrativa de tradició oral.