Alta Fulla   |   Tots els llibres en català   |   Llibres en castellà   |   Distribució   |   Fer una comanda   |   Correu


Pau Bertran i Bros

El rondallari català

Estudi introductori, notes i índexs (de gèneres, de tipus i motius rondallístics) de Josep M. Pujol. Il·lustracions de Joan Vila (D'Ivori).

Pau Bertran i Bros (Collbató 1853-Esparreguera 1891) deixà inèdits, a la seva prematura desaparició, una sèrie de materials d’enorme interès, entre els quals destaca el present rondallari, publicat el 1909 per Miquel i Planas en una de les seves precioses i rares edicions, bellíssimament il·lustrada per Joan Vila (D'Ivori). El Rondallari català és un dels reculls més importants del nostre folklore narratiu, no tan sols per l'amplitud de la gamma dels gènerés aplegats, sinó també per la seguretat metodològica —impecable per als estàndards actuals més rigorosos— que el folklorista esmerçà en la seva recol·lecció, realitzada principalment en els pobles situats al peu de la muntanya de Montserrat, en els primers anys de la penúltima dècada del segle passat. L'edició, que conserva les il·lustracions i incorpora alguns textos no recollits anteriorment, conté un extens aparat de notes que permet de localitzar les variants de cadascun dels relats publicades en els altres reculls catalans i va acompanyada d'índexs de gèneres, de tipus i motius rondallístics i de localitats de recol·lecció. L'estudi introductori, basat en recerques d'arxiu i nova documentació, situa per primer cop Bertran i Bros dintre de la història del folklore català i posa en relleu el seu paper singular en la recepció directa, a Catalunya, de la renovació teòrica del folklore propiciada a tot Europa per l’evolucionisme antropològic tylorià. Josep M. Pujol, llicenciat el 1982 amb una àmplia «Contribució a l'índex de tipus de la rondalla catalana», va ser professor de Folklore i de Literatura Romànica i Catalana Medieval a la Universitat de Barcelona.