Alta Fulla   |   Tots els llibres en català   |   Llibres en castellà   |   Distribució   |   Fer una comanda   |   CorreuRamon Violant i Simorra

La joguina tradicional construïda pels mateixos infants emprant plantes, flors, fruits, canya, fusta, fang, paper, cartró i altres materials

Aquest llibre és  fill, a parts iguals; del folklorista i de l'infant que un dia havia estat, a la seva Sarroca de Bellera natal (Pallars Jussà), Ramon Violant i Simorra (1903-1956). Per encàrrec de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, l’autor havia anat preparant il·lusionadament, en plena guerra del trenta-sis, un extens treball sobre cultura popular infantil, i aquest fet n'explica alhora el caràcter didàctic —únic en l'obra del folklorista pallarès—, les nombroses i detallades explicacions pràctiques i la presència de les entranyables i pedagògiques il·lustracions d'Alexandre Cardunets (1871-1944). L'edició es veié, malauradament, avortada pel triomf de l’exèrcit facciós, però els materials de la primera part, descoberts fa poc a l’arxiu familiar, han pogut set reconstruïts, afortunadament de manera gairebé íntegra, i preparats per a aquesta edició, amb la qual Alta Fulla commemorà el quarantè aniversari de la mort de l'autor.

El recull forma un riquíssim aplec de més de cent-cinquanta joguines confeccionades per la mainada per a entreteniment propi, sovint en diverses variants, a partir de materials boscans o camperols, o «reciclant» —com es diria ara— restes o fragments d'objectes diversos d'ús domèstic.

L'obra complaurà sens dubte els folkloristes per la informació que proporciona, amb la minuciositat i el rigor característics del seu autor, sobre un tema quasi mancat de bibliografia. Els mestres donaran la benvinguda a una proposta inesperada i insòlita de manualitats arrelades en el paisatge i la cultura del país. Els pares i els avis retrobaran, més enllà del vel de la nostàlgia, un bocí del paradís perdut que duien adormit en un replec del cor. I els infants d'ara... arribaran encara a temps de descobrir una pràctica i divertida iniciació a la joguina ecològica!Del mateix autor :

Etnografia de Reus i la seva comarca
El llibre de Nadal, Costums, creences, significat i orígens
El Pirineo español