Alta Fulla   |   Tots els llibres en català   |   Llibres en castellà   |   Distribució   |   Fer una comanda   |   Correu


Manuel Mira Camí

Educació, democràcia i la història del grup d'escoles Mataró

Manuel Mira Camí (Barcelona, 1932) ha contribuït a la realització de diversos projectes educatius d'interès públic. N'és un el Grup Escoles Mataró, iniciat el 1966 en aquesta ciutat.

El llibre, amplificant el valor del cas concret, el fa servir de fil conductor per a l'estudi de la transició política i social des de la Dictadura fins a la Democràcia. La història d'aquest període es refereix principalment a Catalunya i a l'ensenyament: moviments pedagògics, legislació educativa, vicissituds de la llengua catalana, programes dels partits polítics, etc. Dins l'àmbit teòric ressalten aquests tres plantejaments: en el camp polític, es pretén que la gratuïtat actual de certs nivells educatius és, d'una banda, un instrument innecessari per a garantir una educació de qualitat per a tothom i, de l'altra, un malbaratament dels migrats recursos disponibles per a aquesta finalitat; sociològicament, es defensa la necessitat de la participació dels usuaris en el procés educatiu en lloc de deixar-ho en mans d'especialistes o funcionaris pràcticament en exclusiva; i, en el terreny de la filosofia, s'aprofundeix el concepte d’Educació Activa com a fonament d'una il·lustració socialitzada i de la Democràcia. La història i l’educació no es troben simplement juxtaposades. El naixement i la consolidació de la Democràcia coincideixen amb el desenvolupament de l’Educació Activa al temps interior del llibre i a fora d'ell. Són dos processos interactius; o, potser, el mateix progrés observat des de dos punts de vista diferents i complementaris.