Alta Fulla   |   Tots els llibres en català   |   Llibres en castellà   |   Distribució   |   Fer una comanda   |   Correu


Fra Noi

Ciències i paciències del calaix d'un savi

Presentació de Jaume Josa i Jaume Sisa

La majoria de les ciències i paciències incloses en aquesta obreta foren publicades al popular setmanari L'Esquella de la Torratxa. «Aumentadas, corretjidas y seleccionadas —ens diu l'autor en el petit exordi que encapçala el llibre—, constituheixen un interessant y curiós aplech d'experiencias del bon viure, fórmulas domésticas, receptas culinarias, curas fácils y distraccións casulanas descritas en una forma literaria més casulana encare y amenisadas ab exemples, citas, comparacións, cassos práctichs, sortidas de tó, scherzzos íntims y estirabots que no tenen gran cosa que veure ab la síntessis dels experiments.»

«Fra Noi» era un dels nombrosos pseudònims utilitzats per l'escriptor Josep Burgas i Burgas (1876-1950) en les seves col·laboracions a periòdics humorístics, on féu cèlebre també el pseudònim «Mayet». Publicà alguns llibres de poemes, però assolí l'èxit, sobretot, amb obres teatrals d'exaltació patriòtica com Jordi Erin (1909), Els esclaus de la terra (1933), etc. A partir de 1939 residí alguns anys a les Filipines i no escriví mai més.
Jaume Josa i Jaume Sisa —que han tingut la idea de tornar a publicar aquest valuós llegat d'experiments «que revelan tots ells una veritat que sembla mentida»—, conviden els lectors a reprendre, imbuïts de l'esperit que animava Fra Noi, la gran tasca de recopilació d'invents, consells i fantasies que, de ben segur, hauran de fer-nos la vida més planera i el món més transitable.